Antalet hiv-smittade sjunker och fler än någonsin tidigare har tillgång till bromsmediciner, visar en sammanställning som publiceras inför en internationell aids-konferens i Paris i helgen.
– Vi får ofta höra hur illa det går i den här delen av världen men i huvuddelen av länderna går det faktiskt framåt väldigt mycket, säger Tegnell, som är statepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i Sverige.
– Sjukvårdssystemen blir mer och mer stabila och kan leverera behandling och det finns större tillgång till testning – det är grundbultarna i ett fungerande system.
Lättillgängliga mediciner
Han lyfter fram några av de mest framgångsrika länderna – Malawi, Moçambique och Uganda. Några av nycklarna till de stora framstegen är att bromsmediciner på olika vis gjorts mer lättillgängliga genom att patent släppts och priserna sjunkit. Omkring 76 procent av de gravida kvinnor som har hiv har numera tillgång till bromsmediciner, jämfört med 47 procent 2010.
Men trots de stora framgångarna kvarstår det faktum att en miljon människor dog av aidsrelaterade sjukdomar under 2016. Det är viktigt att påminna om att det inte går att luta sig tillbaka och att satsningarna måste fortsätta, understryker Tegnell.
– Som alltid handlar det om den goda preventionens förbannelse. När det väl börjar fungera ordentligt så glömmer man bort hur farligt det var, och då finns en tendens att flytta fokus och prioriteringar till annat, säger han.
Barnmediciner måste förbättras
Det finns också delar av världen där utvecklingen går i fel riktning, som i Centralasien och i Östeuropa. Barn och unga är också grupper som är svårare att nå än vuxna. Endast 43 procent av barnen har tillgång till bromsmediciner, jämfört med 54 procent av de vuxna, visar uppgifterna från FN.
– Det beror till viss del på att medicinerna inte är tillräckligt väl anpassade för barn, än. De skulle kunna bli mycket bättre och det här är ett viktigt utvecklingsområde, säger Tegnell.
Över hälften får nu medicin
- Under 2016 fick 19,5 miljoner av de 36,7 miljoner människor som lever med hiv, tillgång till medicin eller antiretroviral behandling som det kallas. Det är första gången som över hälften av de hiv-smittade har tillgång till bromsmediciner, enligt FN:s aidsorganisation Unaids.
- Aids-relaterade dödsfall har sjunkit från 1,9 miljoner 2005 till en miljon 2016.
- Sedan epidemin började på 1980-talet har 76,1 miljoner människor smittats med hiv, viruset som orsakar aids. Omkring 35 miljoner människoliv har krävts.