Mitt under olagliga organtransplantationer slog pakistanska myndigheter till mot en klinik i Lahore i våras. Läkarna åkte fast på bar gärning.
Då myndigheterna inledde razzian låg flera organdonatorer från regionen på operationsborden, liksom flera omanier som skulle ta emot donerade njurar. Efter att operationerna var färdiga greps läkarna, deras assistenter samt patienterna från Oman.
Nu sitter 16 personer ännu häktade och hotas av upp till tio års fängelse. I Pakistan hoppas man att detta är början på en ny era i kampen mot den illegala njurhandeln.
– Vi hoppas att vi sänder en stark signal till andra länder om att Pakistan inte längre är ett land där det görs illegala njurtransplantationer, säger Jamil Ahmad Khan Mayo på federala utredningsbyrån FIA.
Före razzian hade FIA i mars fått utökade befogenheter för att kunna ingripa i fall som detta – tidigare hade det varit möjligt bara för lokala myndigheter.
"Gynnar eliten"
Pakistan har länge varit något av ett internationellt centrum för illegal njurhandel. Det är lagligt att donera sin njure i landet så länge som donatorn gör det frivilligt, utan att få pengar i utbyte.
Men det finns inte tillräckligt med donatorer, bland annat på grund av osäkerheten kring hur islam förhåller sig till organtransplantation.
Organhandlarna har därför utnyttjat fattiga i landet. Köpare har varit rika pakistanier samt utlänningar, främst från länderna kring Persiska viken, Afrika och Storbritannien.
Myndigheterna i Pakistan har i åratal klagat över hur svårt det är att ingripa.
– Den illegala handeln gynnar de rika och eliten, säger läkaren Mumtaz Ahmed som sitter i en kommission som utreder njurhandeln i landet.
Ahmed anser att det är orsaken till att politikerna inte har velat ta tag i problemet genom att revidera lagstiftningen.
I Pakistan ser många fattiga njurdonation som ett sätt att slippa fattigdom eller lösa sina ekonomiska problem.
Bushra Bibi, 30, berättar att hon sålde sin ena njure för att kunna betala av på ett lån och betala sin pappas läkarkostnader. Hon sålde njuren för tolv år sedan för 110 000 rupier, ungefär 1 500 euro.
Bibi lider fortfarande av kronisk värk som orsakats av donationen. Därför har hon svårt att jobba.
– Folk talar illa om mig bakom min rygg då jag inte klarar av att göra mitt jobb.
Utrikes
21.7.2017
Illegal njurhandel blomstrar i rikt och fattigt Pakistan
Illegal njurhandel blomstrar i Pakistan. Nu försöker myndigheterna sätta stopp för affärerna.