MEDELHAVS-BUDDHA BOWL
100 g grönkål
2 st paprika
1 st rödlök
1 st grönt äpple (Granny Smith)
0,5 msk citronsaft
100 g smulad fetaost
400 g kokta kikärter
1 kruka färsk persilja
Olivtapenade
100 g svarta oliver
0,25 dl olivolja
1 st vitlöksklyfta
1 st sardin i olja
Gör tapenaden genom att kombinera oliver, olivolja, vitlöksklyfta och sardin i en matberedare. Mixa till en slät smet.
Tvätta grönkålen, skär bort den hårda stjälken och strimla bladen. Skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Finhacka persiljan.
Riv äpplet och pressa över citronsaft så att äpplet inte mörknar.
Lägg grönkål, paprika, rödlök, kikärter, rivet äpple och smulad fetaost i en skål.
Toppa med tapenade och finhackad persilja.
FALAFEL BUDDHA BOWL
Quinoa
1 dl quinoa
2 dl vatten
1 krm salt Citrontahini
1 msk tahini
1 msk olivolja
3 msk citronsaft
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk lönnsirap
Snabb tzatziki
0,5 st gurka 0,5 tsk salt
2,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk olivolja
1 st vitlöksklyfta
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk citronsaft
Falafel
250 g kokta kikärter
2 st vitlöksklyftor
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm salt
0,5 tsk spiskummin
2 msk bladpersilja
1 tsk citronsaft
1 dl pankomjöl
1 msk olja för stekning
100 g grönkål
0,5 st gurka
50 g syrad rödbeta
Quinoa
Mät upp quinoa i en sil och skölj ordentligt under rinnande vatten.
Koka upp vatten och tillsätt quinoa och salt.
Koka under lock på låg värme i 10 minuter. Ta bort från värmen och låt stå under lock tills övriga delar av bowlen är klara.
Citrontahini
Lägg tahini en beredningsskål och vispa upp tills tahinin blivit lös i konsistens. Tillsätt olivolja och citronsaft under ständig omrörning.
Smaksätt med salt, svartpeppar och lönnsirap.
Snabb tzatziki
Riv gurkan fint och lägg i en sil så att överlopps vätska rinner av. Salta gurkan medan den ligger i silen.
Mät upp yoghurt och olivolja i en skål och rör om.
Skala och finhacka vitlöken och blanda i yoghurten.
Pressa överlopps vatten ur gurkan och rör ner i yoghurten. Smaksätt med svartpeppar och citronsaft.
Falafel
Lägg avrunna kikärter i en matberedare. Tillsätt samtliga ingredienser och mixa till en slät smet. Lägg i mera pankomjöl ifall smeten känns väldigt mjuk.
Fukta händerna och ta cirka en halv matsked smet mellan händerna. Rulla ut små falafelbullar ur smeten och lägg på ett bakplåtspapper.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek falafeln ett par minuter per sida på hög värme.
Sammanställning
Tvätta grönkålen och skär bort den hårda stjälken från mitten. Strimla grönkålen och fördela mellan djupa serveringsfat eller salladsskålar.
Skiva gurkan och fördela jämnt mellan faten. Tillsätt de färdiga falafelbullarna, en matsked tzatziki, syrad rödbeta och quinoa. Ringla över citrontahini och servera.
KOREANSK BUDDHA BOWL
1 dl fullkornsris
2 dl vatten
1 mango
50 g grönkål
50 g kimchi
20 g cachewnötter
0,5 kruka färsk koriander
Gochujangsås
1 msk koreansk gochujangkryddsås
2 msk olivolja
2 tsk risvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
0,5 msk sojasås
1 tsk lönnsirap
Gör såsen genom att finhacka vitlöksklyftan och blanda därefter ihop med övriga ingredienser.
Skölj riset under ljummet vatten. Koka upp vatten och tillsätt ris och salt. Rör om så att riset inte fastnar i botten av kastrullen. Låt riset sjuda under lock på medelvärme i cirka 40 minuter. Smaka för att försäkra dig om att riset är klart.
Rosta cashewnötterna medan riset kokar. Hetta upp en stekpanna. Rosta nötterna i den torra stekpannan utan olja i ett par minuter tills de fått en gyllene färg på ytan. Häll över nötterna i en skål.
Skär den färska mangon i tärningar. Tvätta grönkålen, skär bort den hårda stjälken och strimla bladen.
Häll upp ris, mango, kimchi, grönkål och koriander i en stor portionsskål och häll på av såsen. Toppa med rostade cashewnötter.
Se flera vegetariska recept på Foodly.fi