I fjol ordnades ett liknande projekt, som var så pass populärt att arrangörerna bestämt sig för att göra en favorit i repris. Det säger Patrik Stenvall, ledande nyhetschef på HSS Media.
– Skrivtävlingen är en del av en större, fortgående verksamhet där vi vill uppmuntra ungdomar att finna glädjen i att läsa och skriva. Under tiden som skrivtävlingen pågår kommer vi också ordna andra aktiviteter.
Tävlingsreglerna är ännu friare än i fjol. Formen, längden och temat på texten bestäms av deltagaren själv. Det enda kravet är att bidraget belyser hur det är att vara ung i dag.
Berätta för oss vad du gör på din fritid eller dela med dig av dina framtidsplaner. Du kan också skriva om det som bränner mest i ditt liv. Vilka frågor grubblar du på? Vad ger dig glädje i vardagen?
– Det får handla om precis vad som helst som skildrar det egna livet 2021. Du kan skriva om allt från varför det är så härligt att köra omkring med traktor till att berätta om din hobby och varför den är viktig för dig. Vi vill ha de äkta berättelserna om hur just du upplever ditt liv.
Fredrik Rahka, vd på Förlaget, säger att antalet texter nästan var överväldigande i fjol. Men det gladde honom. Hela 106 bidrag kom in.
– Det var otroligt inspirerande. Det finns så mycket att hämta i sådana här skrivtävlingar. Och det är inte bara en tävling, utan vi vill främja alla typer av skrivande. Alla får vara med.
Du behöver inte vara en erfaren skribent för att delta.
– Varje text är värdefull. Det finns tävlingar där alla bidrag inte ens läses, men här blir alla texter lästa. Formen är fri, men i bästa fall är texten ändå bearbetad och genomtänkt. Att skribenten har en intention eller poäng, säger Rahka.
Texterna bedöms av en jury. För att alla ska ha en chans att vinna lottas ett pris ut bland alla som deltagit. Priset till vinnarna i alla kategorier är en Iphone 11.
– Vi hoppas att vi ska få in många bidrag också i år. Man kan ta upp det här i skolorna och uppmuntra ungdomarna att delta, säger Stenvall.
Dessutom har arrangörerna planer på att sammanställa alla texter till ett tidsdokument, för att man i framtiden ska kunna titta tillbaka på hur det kändes att vara ung i början på 2020-talet.
– Vi vet ännu inte hurdan utformningen blir, men vi har visioner om att skapa ett tryckt tidsdokument över de märkliga tiderna vi lever i och hur ungdomarna upplever det.
Det övergripande syftet med "Ung 2021" är att främja läs- och skrivglädjen bland unga.
– Genom att läsa och skriva kan man få en större empatisk förmåga och ett bredare spektrum i sin egen tankegång. Det behöver inte vara så allvarligt. Skrivande är en viktig färdighet, men det är också roligt, säger Rahka.