Hampus Enlund och Tiia Risku studerar vid Vamias merkonomutbildning i Vasa. De har valt kombistudier, vilket innebär att de kombinerar sina yrkesstudier med gymnasiestudier vid Vasa svenska aftonläroverk (Aftis).

– Måndagar, tisdagar och onsdagar är vi vid Vamia och har yrkesstudier. På torsdagar och fredagar har vi gymnasiestudier på Vasa gymnasium och Aftis, säger Tiia Risku.

Som kombistuderande läser de modersmål, matematik, finska, engelska och hälsokunskap vid gymnasiet. Alla andra kurser går de vid Vamia, men det är också möjligt att välja fler gymnasiekurser via Vasa svenska aftonläroverk. På Vamia läser de bland annat bokföring, bokslut och beskattning. 

"Det är bäst att bara prova på något som man tycker låter intressant. Sedan kan man byta inriktning om man vill."

Hampus Enlund

kombistuderande från Vasa

 

Tiia Risku och Hampus Enlund är nöjda med sitt val av utbildning. 

– Efter högstadiet ville jag göra någonting mera praktiskt och valde därför en yrkesutbildning. Eftersom jag inte vet exakt vad jag vill göra i framtiden känns det bra att ha en studentexamen ifall jag byter inriktning, säger Enlund. 

Hampus Enlund

  • Fyller 18 i oktober.
  • Bor i Vasa.
  • Studerar till merkonom vid Vamia och student vid Vasa svenska aftonläroverk.
  • Spelar gärna fotboll på fritiden.
  • Jobbar som fotbollsdomare vid sidan av studierna.
 

Nu har de precis börjat på sitt tredje och sista läsår. Det betyder att de också ska skriva studentproven i år. Det är ändå inte första gången de sätter sig i skrivsalen. Redan i våras skrev de studentprovet i hälsokunskap. 

– Jag känner mig inte särskilt nervös inför studentskrivningarna, säger Risku. 

Tiia Risku

  • Fyller 18 i oktober.
  • Bor i Österhankmo.
  • Studerar till merkonom vid Vamia och student vid Vasa svenska aftonläroverk.
  • Håller på med ridning på fritiden och har hästarna Prinssi och Roosa hemma i Österhankmo.
 

Tiia Risku och Hampus Enlund har märkt att en del unga känner stress över att redan i en tidig ålder välja utbildning och förväntas veta inom vilken bransch de vill arbeta i framtiden. 

– Men samtidigt vet jag inte vad man kan göra åt problemet. Folk kan ju inte behöva gå i grundskolan tills de är tjugo år. Det är bäst att bara prova på något som man tycker låter intressant. Sedan kan man byta inriktning om man vill, säger Enlund.

Hampus Enlund säger att de haft betydligt mindre distansstudier under coronapandemin jämfört med andra skolor och utbildningar.


Både Enlund och Risku fyller 18 år inom några veckor. Risku fick körkort redan som 17-åring för att kunna ta sig till Vasa från hemmet i Österhankmo. Enlund, som bor i Vasa, planerar ta körkort som 18-åring.

Att studera under pandemin har varit lite tungt ibland, men Risku och Enlund upplever inte att studiemotivationen har minskat. 

– Man märker förstås av pandemin hela tiden, men jag tycker inte att min egen vardag påverkas så mycket, säger Risku. 

Enlund säger att de har haft betydligt mindre distansstudier än vad han har hört att man haft i andra skolor. Han hoppas på att få fira sin 18-årsdag med kompisarna.

– Men det finns ingen garanti att man kan det. 

Tiia Risku vill gärna fortsätta studera ekonomi. Hampus Enlund har inte bestämt sig för vad han ska göra. Vid sidan av studierna håller Risku på med ridning, medan Enlund spelar fotboll och jobbar som fotbollsdomare.


Efter yrkes- och studentexamen vill Tiia Risku gärna fortsätta att studera ekonomi. Hampus Enlund ska först göra militärtjänst. 

– Sedan får vi se vad som händer. 

Risku och Enlund kan varmt rekommendera kombistudier. 

– Alla som funderar på att söka till gymnasiet efter grundskolan men som inte är helt säkra på att det är rätt val för dem kan överväga kombistudier. Genom att kombinera yrkesutbildning och gymnasiestudier får man det bästa av två världar, säger Enlund. 


Artikeln är skriven inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.