Att välja utbildning kan vara knepigt. Det vet 25-åriga Madeleine Isuls från Lappfjärd. 

– Som yngre var jag rädd för att se blod. Men efter en praoperiod på bäddavdelningen i Kristinestad under högstadietiden kom jag på att jag vill bli närvårdare. 

Efter nian var Madeleine skoltrött och ville göra någonting praktiskt. Hon sökte till Yrkesakademins närvårdarutbildning i Närpes. Uppmuntrad av sina föräldrar valde hon kombistudier, alltså att kombinera studierna vid Yrkesakademin med gymnasiestudier.

– De teoretiska gymnasiestudierna var ett bra sätt att upprätthålla min läsvana och mina kunskaper i finska och engelska. Det har jag haft nytta av i mina fortsatta studier. Jag är tacksam till föräldrarna.


Madeleine rekommenderar
andra som vill gå en yrkesutbildning och studera vidare efteråt att välja kombistudier. 

– En kombiexamen med närvårdarstudier ger goda förutsättningar för fortsatta studier om man tänker sig en högskoleutbildning inom vården. Detsamma gäller säkert också andra utbildningar.

Madeleine Isuls

  • Är 25 år.
  • Bor i Närpes tillsammans med med hunden Dani och gerbilen Ettan.
  • Ursprungligen är hon från Lappfjärd.
  • Familjen består av mamma, pappa, lillebror och lillasyster.
  • Jobbar som lärare inom social- och hälsovårdsbranschen på Yrkesakademin i Närpes.
  • Studerar hälsovetenskaper och didaktik vid Åbo Akademi.
  • Sedan tidigare är hon utbildad närvårdare, sjukskötare och barnmorska.
  • Umgås gärna med vänner, familj och familjens hundar på fritiden.
 

Madeleine trivdes på närvårdarutbildningen. När hon blev klar fortsatte hon direkt att utbilda sig till hälsovårdare.

– Jag insåg ganska snabbt att hälsovårdaryrket inte var min grej. Efter att ha diskuterat med mina föräldrar sökte jag till Novias barnmorskeutbildning, trots att det var ljusår från vad jag hade tänkt mig. Jag hade inte kunnat tro att jag skulle bli barnmorska. 

Under studietiden arbetade hon vid sidan om, både i Vasa och på Åland. Hon fick barnmorskeexamen 2018 och jobbade på förlossningsenheten vid Vasa centralsjukhus och akutpolikliniken i Vasa ett tag. 

– Sedan kände jag att jag ville ut och se någonting nytt. Jag hörde av mig till Norrlands universitetssjukhus i Umeå och de hade lediga vikariat. 

Barnmorskor sköter kvinnor från vaggan till graven. En tid arbetade Madeleine Isuls som barnmorska vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.


I nästan ett år jobbade Madeleine Isuls inom förlossningsvården på universitetssjukhuset. Varannan vecka bodde hon i Umeå och arbetade och varannan vecka var hon hemma i Österbotten. 

– Arbetet som barnmorska är självständigt. Dels har vi ett medicinskt ansvar och dels vill vi ge familjerna en positiv upplevelse av förlossningsvården och en bra start tillsammans. Barnmorskor tar del av många familjers största ögonblick. Att få ett barn är alltid stort för föräldrarna, oavsett om det är deras första eller femte barn.  

Vid sidan av jobbet studerar Madeleine Isuls hälsovetenskaper och didaktik på magisternivå vid Åbo Akademi med målet att bli lärare inom social- och hälsovårdsbranschen.


Barnmorskor arbetar inte bara i förlossningsvården. De hittas även på barnavdelningar, inom gynekologisk vård, mödrarådgivningar och på hälsovårdscentraler.

– Man kan säga att vi sköter kvinnor från vaggan till graven. I Finland har barnmorskor också sjukskötarbehörighet, så vi har ett brett arbetsfält. 


"Låt livet föra dig. Du kommer nog att ta dig dit det är meningen att du ska vara."

Madeleine Isuls

 

Madeleine tyckte om arbetet och pendlingen, men när pandemin bröt ut valde hon att sluta på Norrlands universitetssjukhus. 

– Eftersom jag pendlade till min arbetsplats behövde jag inte vara i karantän eller gå på coronatest. Det kändes ändå fel att röra mig så mycket mellan Finland och Sverige, speciellt när jag var i kontakt med coronapatienter i mitt arbete. 

I dag jobbar Madeleine Isuls som timlärare vid Yrkesakademin. Där utbildar hon blivande närvårdare i bland annat klinisk vård.


Sedan januari jobbar hon som timlärare vid den utbildning hon själv gick för tio år sedan: Yrkesakademins närvårdarutbildning i Närpes. 

– Det skiljer sig ganska mycket från det jag jobbat med tidigare. Men jag trivs riktigt bra med att jobba som lärare. 

Vid sidan av jobbet studerar hon hälsovetenskaper och didaktik på magisternivå vid Åbo Akademi med målet att bli lärare i social- och hälsovårdsbranschen.

– Det går bra att studera vid sidan av jobbet. Jag ser studierna som en del av min fritid och det tankesättet har hjälpt mig att hitta studiemotivation. 

Till den som upplever att det är svårt att välja utbildning är Madeleines råd att våga prova på olika saker, våga misslyckas och sedan hitta någonting nytt att testa.

– Låt livet föra dig. Du kommer nog att ta dig dit det är meningen att du ska vara. 


Artikeln är skriven inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år. Kom ihåg att meddela vilken kategori du deltar i.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej. Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.