Hur ska liberalt sinnade och konservativt troende kunna samexistera i Österbotten? Har vi missförstått tvistefrågorna om exempelvis homosexualitet och kvinnliga präster om vi tror att det går att komma fram till ett slutgiltigt svar som alla kan omfatta? Hur ska individen göra om hen inte blir accepterad för den hen är eller utsätts för aga i kristendomens namn?

Förra veckan besvarade prästen Daniel Björk en fråga från en person som lider av att Österbotten känns och uppfattas som rasistiskt, homofobiskt och präglat av gammalmodigt tänkande.

"Det finns religiösa sammanhang som är öppna och uppmuntrande, och sammanhang som är stränga, kvävande och förminskande."

Daniel Björk

I veckans avsnitt av Handen på hjärtat frågar sig Daniel hur relevant termen bibelbältet är i dag. Han upplever inte de kristna värderingarna som lika dominerande i dag jämfört med då han växte upp i Österbotten på 1990-talet.

Daniel ser tendenser till trångsynthet både i så kallade konservativt religiösa kretsar och i kretsar som vill se sig som moderna och toleranta. Han betonar en balans mellan att visa omsorg och att predika sin övertygelse.

– Det spelar ingen roll hur rätt jag har om den andra människan inte känner att jag bryr mig. Vi måste inse att det finns och måste få finnas olika åsikter.

Med det sagt ser Daniel att det, även i dag, finns individer som kommer i kläm i sammanhang där en strikt bibelläsning styr mer än omsorgen för en medmänniska.

– Det finns religiösa sammanhang som är öppna och uppmuntrande, och sammanhang som är stränga, kvävande och förminskande. Det finns också sammanhang som kan vara uppmuntrande och livgivande för vissa, medan andra inte upplever det så för att de inte passar in i mallen.

"Att bara sitta hemma och skriva insändare eller på sociala medier och ha en åsikt, det är väldigt lite värt."

Daniel Björk

Daniel ser en utmaning i väckelsekristendomen i att man ibland gör det för lätt för sig: Man tror att det enda som Gud eller livet kräver av en är att man står och har rätt åsikt. Men det räcker inte.

– Att aktivt möta och älska en annan människa - vara modig, uthållig, generös och förlåtande - det är det som förväntas av oss. Att bara sitta hemma och skriva insändare eller på sociala medier och ha en åsikt, det är väldigt lite värt. En åsikt är nästan ingenting värd om du inte i handling kan leva ut kärlek i ditt liv.

Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.