Har det gått inflation i psykisk ohälsa? Är det rätt eller fel att tala om en person med psykisk ohälsa som sjuk? Hur långt ska det gå innan vi märker att vi själva har drabbats och behöver söka hjälp? Vad är maskerad depression?
Familjepsykoterapeuten Heikki Kuriala ser psykisk ohälsa som en normal del av livet. Nästan alla drabbas någon gång i sitt liv.
– Psykisk ohälsa är en reaktion på någonting i livet som inte varit så som det ska vara. Då är det sunt att reagera. En människa som är överarbetad och får en utmattningsdepression reagerar adekvat på en situation som varit ohållbar. Det sjuka är att man har pressat sig för hårt.
Förra veckan besvarade Heikki frågan hur vi ska förhålla oss till om en anhörig är allvarligt psykiskt sjuk. Hur ska vi göra om personen exempelvis vägrar ta emot hjälp?
I veckans poddavsnitt går Heikki djupare in på frågan hur vi bäst kan hjälp och när det är dags att släppa taget, till exempel för att rädda oss själva eller för att sättet som vi hjälper är kontraproduktivt.
– Psykisk ohälsa är en komplex men angelägen fråga som berör alla. Bland annat kan depression ta sig andra uttryck hos barn än hos vuxna.
Heikki upplever att det gått inflation i upplevelsen av psykisk ohälsa hos unga, delvis för att det pratas mycket om ämnet. Samtidigt är det viktigt att få bort stigman och fördomar kring psykisk ohälsa.
– Det är naturligt att ibland ha en jättejobbig känsla. Det är en del av vår psykiska palett av känslor. Lite ångest och depressionskänslor ibland hör till livet. Det gör oss inte psykiskt sjuka.
Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.