Det förflutna kan bromsa vår framtid om vi inte tar itu med tidigare svek eller besvikelser, exempelvis i fråga om relationer.
En tidigare partner kanske inte förstår eller vill förstå att de gjort oss illa, än mindre be om förlåtelse. Kan vi förlåta andra och oss själva på egen hand? Hur bygger vi upp tillit om tidigare upplevelser gör det svårt?
Förra veckan svarade prästen Daniel Björk på Noomis fråga om att förlåta sin ex-partner och om att bygga upp tillit till en ny partner. Att förlåta en annan är att släppa sig själv fri. Vi kan göra det med eller utan den andras medverkan, säger Daniel.
– Förlåtelse är inte att glömma, förringa det som hände eller att allt fortsätter som förut. Det kan vara så att det som vi varit med om gör att vi måste tänka om eller sätta nya gränser. Som vuxna får vi till exempel välja vem vi umgås med och hur mycket.
Daniel betonar aktiva beslut både i fråga om att förlåta och att bygga upp ny tillit till den som svikit oss eller till en ny partner. För att tilliten ska växa behövs tid och goda erfarenheter.
Daniel anser att känslor inte ensamma ska få styra våra handlingar. Genom att agera på ett visst sätt kan känslorna som vi längtar efter växa fram. Han exemplifierar med par som varit tillsammans länge och som har en bra relation: Ofta har de hittat ett sätt att behandla varandra väldigt väl.
– En stormig, passionerad förälskelse när man är ung bär bara en viss bit. Det som gör att man har en givande, värdefull och kärleksfull relation fyrtio år senare är ofta hur man behandlar varandra. Det är väldigt konkret, och så kommer känslorna.
Du kan lyssna på podden via vår sajt, Apple podcasts och Spotify.