Lyssna på finsk retrosoul eller jazzmusik

På Doo Bop är det konserter på fredag och lördag. På fredagen är det Michael Bleu och hans band som spelar finsk retrosoul kryddad med 70-talets mjuka rock och powerpop.

Om inte det faller er i smaken firar Sandberg, Bäckström och Nylund 125 år av jazzlegenden Duke Ellington (1899–1974).

Sandberg, Bäckström och Nylund showar loss på Doo Bop.

Dörrarna öppnas klockan 19 och showen börjar klockan 20 bägge dagarna.

Internationell dockteaterfestival

Den sjätte upplagan av dockteatern Lilla Åsnans internationella dockteaterfestival går av stapeln fredag–söndag i dramasalen i Vasas huvudbibliotek.

Evenemanget passar för både barn och vuxna. Fem dockteatergrupper deltar och det ordnas även en gratis workshop för barn på fredagen klockan 12–13.30.

Cosimo Galiano är dockskådespelare i Lilla Åsnans föreställning.

Prova på dans vid Kipinä

Under vecka 43 ordnar dansskolan Kipinä prova på-vecka, där dansintresserade får prova på en danslektion gratis. Evenemanget håller på ända tills söndagen den 27 oktober och förhandsanmälan till lektionen krävs.

Division 2-derby eller ligahockey

Det hettar till i Targahallen på fredag kväll när Malax IF möter Kraft klockan 19.30. Förra mötet mellan lagen resulterade i en 6–3-vinst för Närpesgänget i Hallis. Kan MIF ge igen på hemmais?

Nu är det dags för Sportmatch igen. På bilden syns Linus Andersson.

Om inte Strandvägsderbyt släcker hockeytörsten fortsätter kalaset på lördagen när Sport välkomnar Tappara till Kopparön. Det är Sports enda match för veckan jämfört med Tapparas tre, varav matchen i Vasa är den sista. Kan ett utvilat Sport slå de regerande mästarna? Nedsläpp klockan 17.

Dansa till techno på Brändö

På lördagen blir det techno på Frihetsvägen i Brändö då Machine events bjuder in den brittiska DJ:n Ozzy Sahin. Ozzy har nu etablerat sig som en viktig del av Helsingfors technoscen. Evenemanget börjar klockan 21.

Horrorfest på Ritz

Javisst passar det bra med skräckfilmer då Halloween närmar sig. I år visas klassikerna The Crow (1994) och A Nightmare on Elm Street (1984) på Ritz. Evenemanget på lördagen börjar klockan 18.

Och på tal om Halloween...

Vilka högtider firar vi egentligen nu?

Just i slutet av oktober och början av november brukar folk tala om såväl Halloween, Samhain och Alla helgons dag. Men vad är dessa egentligen, och vad är skillnaden mellan dem?

Halloween infaller nästa torsdag, den 31 oktober. Högtiden har sitt ursprung på Irland, men förknippas nu främst med USA. Där är det populärt att klä ut sig i spöklika dräkter och gå runt till grannarna för att antingen samla in godis eller hitta på hyss. Dessutom är Halloweenpumpan, där man karvar ut ett skräckinjagande ansikte i en pumpa, starkt förknippad med högtiden. Halloween har nu spridit sig runt världen och många satsar på att antingen ordna maskerader eller titta på skräckfilmer för att fira.

Så här kan det se ut då någon firar Halloween.

Samhain är namnet på en gammal keltisk skördefest. Då firade man att sommaren tagit slut och att det nya året började. Många nyhedningar, bland annat de som utövar religionen Wicca, firar också Samhain som en av de viktigaste högtiderna. Den här festen är tillägnad de dödas själar och infaller i år mellan den 31 oktober och 1 november.

Många väljer att tända ljus för de döda på allhelgona.

Allhelgonahelgen infaller i år den 1–3 november. Det är en kristen högtid som firas för att minnas de döda och många högtidlighåller den genom att gå till gravgården och tända ljus. Vasa svenska församling ordnar högmässa med ljuständning för de döda den 2 november.