Från och med oktober har blivande pappor tilldelats en flyer med Jonny Huggare Smeds, Johannes Björkqvists och Tomas Esselströms ansikten på, småbarnspapporna bakom VBL och ÖT:s podd Pappalandia.

– Jag lyssnar själv på podden och en del av mina kollegor lyssnar också, säger Anna Asplund-Staffans, barnmorska vid Vasa mödrarådgivning.

Hon berättar att många blivande pappor redan är bekanta med podden, medan andra upptäcker den för första gången. Responsen från dem som blivit rekommenderade podden har varit positiv.

– Pappalandia är en bra mix av egna erfarenheter som papporna delar med sig av, blandat med sakkunskap och fakta. Det finns en stor dos humor men också allvar, fortsätter Asplund-Staffans.

Jonny Huggare Smeds, Tomas Esselström och Johannes Björkqvist släpper ett nytt avsnitt av föräldrapodden Pappalandia varannan vecka.

– Att sakkunniga i branschen vill dela med sig av det vi gör är det bästa betyg man kan få, säger Johannes Björkqvist.

I podden diskuterar småbarnspapporna både de stunder när livet går som på räls och de stunder då allt känns kaotiskt och sömnkontot är tomt.

Jonny Huggare Smeds minns sin egen tid som förstagångsförälder:

– På mödrarådgivningen fick man ju ett helt infopaket som småbarnsförälder, allt ifrån kostråd till blöjreklam. Som förstagångsförälder minns jag att det var svårt att ta in all information.

Han beskriver också en känsla av att vilja verka världsvan samtidigt som man är rädd för att ställa fel frågor.

– Det är fint att pappor får ha ett eget forum där aktuella ämnen kan diskuteras ur pappornas synvinkel. Det behövs, säger Asplund-Staffans.

– Det blir lite terapeutiskt att sitta här och snacka med killarna varannan vecka. Man stannar upp och tänker efter. Jag tror faktiskt att jag blir en lite bättre förälder genom våra samtal, säger Johannes Björkqvist.

Att skapa en plats där blivande föräldrar kan ställa alla sina frågor och uttrycka sina känslor är en vinst för podden.

– Det absolut bästa är ju att få höra om andras historier. Att få veta att ingen förälder är perfekt är nödvändigt och kan vara otroligt roligt ibland, inflikar Tomas Esselström.

Nu finns det ett specialavsnitt där småbarnsföräldrarna intervjuar Anna Asplund-Staffans på mödrarådgivningen om hur man som partner kan stötta den gravida.

Lyssna på Spotify, Apple Podcasts eller vår lyssnarsajt. Du kan också lyssna direkt i vår app.