Ralf Antbacka, förläggare på Ellips, och Jenna Matintupa, verksamhetsledare för Svenska Österbottens litteraturförening, ser fram emot en helg i litteraturens tecken.

Litteraturhelg på Platform

Läsning är temat på årets litteraturhelg som ordnas av förlaget Ellips och Svenska Österbottens litteraturförening på Platform i Vasa. På programmet står bland annat samtal om litteratur och seminarium om läsningens kris och den kritiska läsningen.

Under lördagen hålls också en läsworkshop med Jenna Matintupa och Mindy Svenlin.

Läs mera om programmet här.

Platform, Kyrkoesplanaden 20 D, Vasa. Fredag–lördag.

***

Niilo Halonen stod för en lugn och fin insats mot JYP. Här får målvakten lite hjälp i städjobbet av Simon Hjalmarsson.

Ligahockey på Kopparön

Efter onsdagens seger mot JYP är det dags för nästa hemmamatch för Sport. På fredag kväll är det SaiPa från Villmanstrand som gästar Kopparön och man förväntar sig en rekordpublik.

VBL-sporten är som vanligt också på plats och rapporterar live här på sajten.

Vasa ishall, Parallellvägen 1. Fredag kl 18.30.

***

Brasilien möter Österbotten

Den prisbelönta saxofonisten och kompositören Felipe Salles, född i Brasilien och numera verksam i USA, möter den österbottniska duon Martin Söderbacka (gitarr) och Eevalotta Matikainen (bas) på Doo-Bop Club i Vasa på fredag kväll.

Doo-Bop Club, Handelsesplanaden 12, Vasa. Fredag klockan 20.

***

Loppisentusiaster har en fullspäckad helg att se fram emot, med loppisar i Kvevlax, Skatila och Solf.

3 x loppis

Ungdomsföreningarna i Kvevlax, Wasa Skatila och Solf ställer till med loppis. I Kvevlax och Skatila hålls det höstloppis från fredag till söndag, medan storloppis i Solf pågår under lördag och söndag.

Kvevlax UF, Veikarsvägen 21 och Wasa Skatila UF, Skatilavägen 41. Fredag kl 17–20, lördag kl 10–16, söndag kl 11–14.

Solf UF, Himisbackvägen 1. Lördag och söndag kl 10–16.

***

Slipa på dina cirkuskonster

På lördag ordnar TaiKon i Vasa en öppen cirkusworkshop tillsammans med Sara Airola, som är lärare i Cirkusskolan Kuu i Karleby.

Evenemanget har ingen åldersgräns, men barn under skolåldern rekommenderas att delta tillsammans med en vårdnadshavare.

Kasernområdets gymnastiksal, Artellgränden 4, Vasa. Lördag kl 14.30–16.

***

Studentkören Pedavoces uppträder tillsammans med Umeå Studentkör i Brändö kyrka på lördag kväll.

Studentkörer sjunger tillsammans

Studentkören Pedavoces får besök av sin vänkör, Umeå Studentkör, och tillsammans bjuder de på en konsert i Brändö kyrka på lördag kväll.

Pedavoces dirigeras av nya dirigenten Niels Burgmann, medan Umeå Studentkör dirigeras av Tomas Pleje.

Brändö kyrka, Kaptensgatan 14–16 i Vasa. Lördag kl 18.

***

Bottenviken-bandet spelar på Ritz i Vasa på lördag. Bandet består av bland andra Love Antell, Thella Johnson och Mattias Björkas.

Tvåspråkig kulturkväll på Ritz

För några år sedan startade artisterna Mattias Björkas (Vasas flora och fauna), Love Antell och Thella Johnson projektet Bottenviken med målet att föra samman musiker, konstnärer och författare från Finland och Sverige.

Projektet har bland annat utmynnat i albumet "Du och jag – ett rike – ett land" med svenska tolkningar av musik från Finland samt programserien "Vi lyssnar på Finland – ett samtal om musik" i Sveriges Radio.

Bottenviken-bandet har också spelat på bland annat Way Out West i Göteborg och Savoy-teatern i Helsingfors – och i helgen är det Vasas tur att få besök. Under "Tillsammans – Yhdessä: En kulturkväll med Bottenviken" på Ritz bjuds publiken på en inledande paneldiskussion följt av en konsert.

Ritz, Kyrkoesplanaden 22 A, Vasa. Lördag kl 18.

***

Crimson Peak är baserat i Helsingfors, men flera av medlemmarna kommer från Österbotten. Bandet släppte sitt debutalbum

Indierock på Doo-Bop

Det Helsingforsbaserade indierockbandet Crimson Peak släppte tidigare i höst debutalbumet "Music About Feelings". På lördag kommer bandet till Vasa och ger en spelning på Doo-Bop Club.

Crimson Peak består av Lina Sandvik, sång och gitarrr, Elias Losinskij-Kovanko, sång och gitarr, Daniel Strang, gitarr, Emilia Lindbolm, bas och Victor Nyblom, trummor.

Doo-Bop Club, Handelsesplanaden 12, Vasa. Lördag kl 20.

***

Helgguiden är ett axplock av sådant som händer i regionen i helgen. Är du nyfiken på vad som händer i andra delar av Österbotten? Här kan du kolla in helgguiden för Jakobstads- och Karlebyregionen och här hittar du helgguiden för Sydösterbotten.