Fynda på loppis

Är du en loppisfantast ut i fingerspetsarna eller annars bara sugen på att göra ett oväntat fynd? Nu har du chansen när Malax uf bjuder in till ett fyra dagar långt loppisevenemang. Med start redan på torsdag står dörren öppen till Bygdegården.

Kliar det i loppisfingrarna kan du söka dig till Bygdegården i Malax i helgen.

Titta på i helgen

  • En hederlig romantisk komedi är kanske precis vad du behöver i helgen. Och det kan Kristen Bell och Adam Brody ge dig i Netflix-serien "Nobody wants this" som nyligen haft premiär. När två personer med olika liv blir kära är det bäddat för dramatik men i lagom dos.

Sätt på löpskorna och pannlampan

Det är helt okej att landa i soffan efter fredagstacosen. Men om du fortfarande har energi kvar: varför inte testa på att springa i en mörk skog med en pannlampa som enda ljuskälla? På fredag är det premiär för Vörå Night Trail med start och målgång vid Vörå skidcentrum. Välj mellan två olika distanser, sex eller tio kilometer. Starten sker klockan 19.

Hoppa på en gammaldags rälsbuss

På söndag kan du passa på ta en tur med en gammaldags rälsbuss. Rälsbussen trafikerar mellan Vasa tågstation och Vasklot. Arrangör är Haapamäen Museoveturiyhdistys.

Se naturbilder på bioduken...

Ann-Britt Pada, Heikki Willamo och Sandra Bartocha är några av de namn som deltar i Naturfotofestivalen på Ritz på lördag klockan 10–17.30. Totalt deltar sex fotografer, från Finland, Sverige och Tyskland, i festivalen där de berättar om och visar upp sina naturbilder på bioduken. Arrangör är Studio Fotocenter.

... eller världens mest kända clown

På fredag är det biopremiär för Joker: Folie à deux. Filmen är en efterlängtad uppföljare till Joker-filmen från 2019 och beskrivs som en thriller/musikal. I denna film spelar givetvis Joaquin Phoenix Joker eller Arthur Fleck som är mannen bakom ansiktsmålningen. Men även Lady Gaga spelar en av huvudrollerna. Filmens åldersgräns är 16 år.

Trailern för "Joker: Folie à deux”.

Ställ dig på Sundom stå

Det blir match på Kopparön på lördag när Sport möter KalPa. Nedsläpp sker klockan 17. Innan matchen kan hela familjen passa på att åka skridskor med Sports spelare och maskoten Redi. Klockan 15.15–15.45 får allmänheten komma och testa isen på rinken. Glöm inte hjälm till de yngre skridskoåkarna och det är tillåtet att ta med egna klubbor.

Vill du hellre följa matchen hemifrån går det utmärkt att följa med vår liverapportering, via VBL-appen eller sajten.

Passa på och kliv fram på Sundom stå på fredag när Sport möter Kalpa.

Eller sätt dig på läktaren i Targahallen

Det blir också hockey i Malax på lördagskvällen då Malax IF:s damlag möter JyKi i Finlandsserien. Matchen börjar klockan 18.

Kampen om ligaplatsen hettar till på Sandviken

Om ishockey inte är din grej utlovas det riktigt fotbollsgodis på Sandviken på lördagseftermiddagen. Vasa IFK:s damer kan stärka greppet om en ligaplats ytterligare när de välkomnar TPS till Vasa.

Förra helgen tog de blåvita damerna en resolut vinst över FC KTP, en seger som utökade avståndet till fyra poäng. TPS är för tillfället fem poäng efter VIFK, och en seger skulle innebära att andraplatsen i tabellen vore utom räckhåll för Åbolaget.

Avspark mellan Vasa IFK och TPS är klockan 17 på lördag, vid Sandviken.

Vasa IFK tog en viktig seger mot FC KTP förra helgen. Nu spelar de en minst lika viktig match mot TPS på lördag.

Lyssna på i helgen

  • Tradwife-trenden är på tapeten och med tanke på det har P4 Dokumentär gjort ett tänkvärt poddavsnitt om de så kallade aktiveringsinspektörerna som skickades ut i 1960-talets Sverige. Det var inte fråga om en motionera mera-kampanj, men likväl bland de största kampanjerna som genomförts i vårt västra grannland. 1965 var de flesta kvinnor i Sverige hemmafruar, men samhället behövde arbetskraft och skattepengar. Svenska staten skickade då ut aktiveringsinspektörer, en av dem, Eva Plogeus, hörs i avsnittet. Uppdraget är att få hemmafruarna att börja arbeta utanför hemmet för landet behöver arbetskraft.