Naturfylld filmfestival

På fredag drar den fem dagar långa internationella naturfilmfestivalen Vasa Wildlife igång igen. Evenemanget, som i år ordnas för tolfte gången, behandlar teman som klimatförändring, människans relation till naturen och naturskydd.

Filmvisningarna sker vid kulturhuset Fanny, huvudbibliotekets dramasal och Terranova i Österbottens museum och inträdet är gratis. Hela programmet hittar du här.

Johnny Lam samt Nur Aliyah, Iroet Marteni och Aisha Sufiya är några av de filmskapare som ställer ut sina verk på filmfestilaven Vaasa wildlife.

Rock- och pianomusik på Doo-Bop

Under helgen ordnas två konserter på The Doo-Bop Club i Vasa. Först ut är det österbottniska rockbandet Sam's Garage som spelar under fredagen. Konserten börjar klockan 20.

På lördag ljuder jazztoner då musik av Bill Evans och Miles Davis framförs av en pianotrio och en trumpetsolist i modern anda. Konserten börjar klockan 20.

På Doo-Bop kan du lyssna till både jazziga och rockiga toner under helgen.

Gå på loppis

Folkhälsan i Korsholm ordnar ett fyra dagar långt pop-up loppis vid hotellet Vallonia som en del av den pågående hållbarhetsveckan. Evenemanget har redan gått av stapeln i dag, men på fredag kan du besöka det mellan 10 och 17.30, på lördag mellan 11 och 15.30 och på söndag mellan 12 och 15.30.

Ta med dig familjen på loppisevenemang i Korsholm.

Hungerdagen på torget

På fredag firar Röda Korset distriktets 90-årsjubileum. Firandet sker i samband med hungerdagsinsamlingen genom ett evenemang på Salutorget mellan klockan 12 och 15.

Under dagen kommer besökarna bland annat kunna ta del av Röda Korsets evakueringstält som fungerar som ett fältsjukhus, ett flyktingtält med plats att sova och laga mat, en hälsopunkt för att mäta blodtrycket samt musik och tal.

I Norrvalla finns det möjlighet att delta i käpphästtävling i helgen.

Lördagskul för hela familjen i Vörå

Vid Norrvalla ordnas Friluftslördag, ett kostnadsfritt evenemang för hela familjen. Här får man stifta bekantskap med ett mångsidigt utbud av utomhusaktiviteter mellan klockan 10 och 15. Har du en käpphäst? Då kan du delta i käpphästtävlingen som börjar klockan 11. Du kan anmäla dig senast i morgon eller på plats från klockan 10.

Förutom utomhusaktiviteter ordnar Wasa Teater ett pop-up evenemang vid Norrvalla med både teater, dans och en inblick i arbetet bakom kulisserna. På plats finns bland annat en utställning med föremål och dräkter från teaterns mest minnesvärda föreställningar, pyssel med teaterns tomtenissar samt möjligheten att köra den legendariska Hamsterbilen från "Handbok för Superhjältar". Evenemanget pågår mellan 11 och 13.

Pjäsen

Löpning vid Öjberget

På lördag kan du delta i Öjbergstrail 2024 tillsammans med andra löpningsentusiaster. Största delen av den 9 kilometer långa löprundan sker på en löparvänlig skogsstig. Vill du delta bör du komma till startområdet vid Öjbergets skidcenter senast klockan 10.30.

En vild föreställning

Den musikaliska och humoristiska berättarföreställningen "VILD", med Carla Fri och Susanne Marins, behandlar ämnen som sexualitet, lust, frigörelse, skam och ilska. På lördag visas föreställningen vid Sundom UF klockan 19.

Susanne Marins och Carla Fri uppträder med sin pjäs

För den fotbollsintresserade

Vasa IFK har hemmamatch på lördag, med avspark klockan 17 på stadion i Sandviken. Damerna tar sig an FC KTP, och behöver tre poäng för att få lite försprång i kampen om ligaavancemang.

I helgen spelar Vasa IFK en viktig match. På bilder ser ni lagets mittback Linda Kankaanpää.