Yoga med ditt mjödglas

Tid: lördag 29 april, 12.00

Plats: Tanssistudio Mia, Cirkelvägen 21, Vasa

Valborg till ära ordnar Tanssistudio Mia mjödyoga; en lugn yogatimme med rörelser tillsammans med ditt dricksglas. Redan kända asanas från yogan blandas med glasmeditation. Passar bra som start på dagen med kompisarna före lördagsbrunchen eller andra planer. Studion bjuder varje deltagare på ett glas mjöd men man får också ta med egen dricka.

Fiskstigningen bjuder på äkta slow-tv där tittarna kan följa fiskarnas lek i närbild från hemmasoffan.

Se "den stora fiskvandringen"

Älskar du att kolla på den stora älgvandringen men önskar att det fanns med något annat djur? Nu har du tur. På torsdag och fredag sänder Svenska Yle Natur direkt från Bodvattnet vid Björkö i 24 timmar. Fiskstigningen bjuder på äkta slow-tv där tittarna kan följa fiskarnas lek i närbild från hemmasoffan.

Här kan du läsa mer och se mörtarnas, abborrarnas och gäddornas lekplats i realtid.

Torgare prästgård slår upp sina dörrar och ordnar vårmarknad.

Vårmarknad på Torgare

Tid: lördag 29 april, 11–15

Plats: Torgare prästgård i Kronoby

På lördag är det dags för vårmarknad på Torgare Prästgård. Inne i prästgården ordnas det café. På menyn finns kaffe, te, prästgårdens mjöd, nykokta munkar och stenugnsbakade bröd att avnjuta på plats eller köpa med hem.

På innergården är det marknad med över 10 försäljare. Där hittas allt från bageriprodukter, marknadslakrits, hantverk till städprodukter, mattor och ansiktsmålning för barnen. Museerna och utställningarna är öppna för första gången denna säsong med fritt inträde under marknaden.

Wasaspexet deltog i årets Fastlaskiainen med en sarkofagpulka. Kanske den dyker upp under helgens spexföreställning? Stående från vänster: Elisa Kumpulainen, Jonas Raak och Johanna Österholm. Sittande från vänster: Jessica Hellqvist, Anna Backgren och Emma Svenlin.

Spexa till det

Tid: lördag 29 april, 19–22

Plats: Skafferiet Ritz, Vasa

Wasaspexet bjuder in till spex igen och en av föreställningarna kan du se på lördag. Årets spex består av en rafflande skildring om hur det egentligen gick till när Tutankhamons grav öppnades och vad som sedan hände de delaktiga efter öppnandet. Finns det en förbannelse? Rinner det blod i Nilen? Här kan du hitta svaren.

Lördagsföreställningen har 18-års åldersgräns. Då får man ta med drycker från baren in till teatern. Här finns mer info om spexet.

Rickard Eklund debuterar som poet och gör en poesi- och musikturné i Svenskfinland tillsammans med poeten Ralf Andtbacka.

Musik och dans

Musik- och poesikväll med Rickard Eklund

Tid: fredag 28 april, 18.30

Plats: Vörå huvudbibliotek

Inled Valborgshelgen med poesi & musik. Artisten och låtskrivaren, och numera också poeten, Rickard Eklund gör en poesi- och musikturné i Svenskfinland tillsammans med poeten Ralf Andtbacka.

Eklund pratar om sin nyutkomna bok, hur det är att vara artist och poet, samt bjuder på musik. Ralf Andtbacka kommer att se tillbaka på sina 30 år som poet och läsa sina dikter. Evenemanget är avgiftsfritt och det bjuds på något smått.

Här kan du läsa vår intervju med Rickard Eklund.

Vad sägs om en karaokekryssning? Dags att greppa mikrofonen och låta stämbanden ljuda.

Karaokekryssning

Tid: fredag 28 april, 16.30

På fredag ordnas det karaoke ombord på Wasalines Aurora Botnia. Köp en dagskryssningsbiljett och sjung dina favoritlåtar tillsammans med karaokevärdinna Andrea Österåker när ni gungar på vattenytan.

Konsert med Kaskö-bandet Sara

Tid: fredag 28 april, 22

Plats: Skafferiet Ritz, Vasa

Sara är ett finskt alternativ rock- och metalband från Kaskö etablerat i mitten av 1990-talet. Bandet firar 15 år för albumet Veden äärelle med turné och vinylsläpp. Turnéns setlistor och visuella uttryck är uppbyggda kring albumet och innehåller också ett utbud av material från bandets hela karriär. Biljetter kan köpas här eller vid dörren.

The Boppers (SWE) spelar på flera ställen i Österbotten den här helgen.

50-tals rock'n roll

Tid: Söndag 30 april, 20.00

Plats: Waskia, Vasa

Dansa in valborg till svängiga toner. I 45 år har The Boppers från Sverige framfört sin blandning av Rock’n Roll & Doo Wop. Med rötterna i 50- och 60-talets rockmusik, levererar deras musik spelglädje och energi.

Också det engelska bandet Matchbox uppträder denna valborgsafton på Waskia. Gruppen hade flera stora hits med låtar som Rockabilly Rebel och Midnight Dynamos och har turnerat med storheter som Jerry Lee Lewis, Johnny Cash och Chuck Berry. Bandet gjorde comeback 1996 och turnerar flitigt i Storbritannien och i Europa.

The Boppers uppträder också i Kulturgaraget i Karleby fredag 28 april klockan 19.00 och Schaumansalen i Jakobstad lördag 29.4. klockan 19.00.

Vårkonsert med Recado

Tid. fredag 28 april, 19–21.30

Orkestern Recado bjuder på underhållande jazz- och popmusik genom tiderna.

Det svenska bandet Mappe3 står på scen i Vasa på lördag.

Modern jazz från Sverige

Tid: lördag 29 april, dörrarna öppnar 19

Plats: The Doo-Bop Club, Vasa

Det svenska bandet Mappe3 spelar modern jazz med en fot 60-talet och den andra i dagens skandinaviska ljudlandskap. Med lust och glädje äntrar de scenen.

Valborg och första maj

Det händer en hel del i helgen, mycket på grund av valborgsmässoafton och första maj. Här är ett plock ur programmet så du kan maximera festligheterna och vårkänslorna.

Vi börjar med de mera traditionella evenemangen i Vasa.

Topelius får sin mössa.

Mösspåläggning vid Topeliusstatyn

Tid: 30 april, 18.00

Plats: Topeliusstatyn, vid korsningen av Kyrkoesplanaden och Hovrättsesplanaden

Dags att gräva fram serpentinerna och blåsa upp ballongerna. Halare och studentmössor fyller Hovrättsparken när studenter traditionsenligt lägger mössan på Topelius.

Studentkören Pedavoces trappsång hör våren till.

Pedavoces sjunger in våren

Tid: 30 april, 18.30

Plats: VÖS gymnasiums trappa

Efter att Topelius har fått sin mössa är alla välkomna för att lyssna till sång av Studentkören Pedavoces. Mats Borgmästars, rektor för Vasa övningsskolas gymnasium, håller tal mellan körens sånger om vårglädje och studentens lyckliga dagar. Varför inte sedan ta fram flaskan med bubbel skåla in våren tillsammans?

Ta med hela familjen och gå på vappenmaskerad.

Gå på vappenmaskerad

Tid: 30 april, 10–12

Plats: Vilpe Arena, Karperövägen 1

Wasa Unique ordnar en spännande vappenmaskerad för hela familjen. Under förmiddagen är dörrarna till Vilpe Arena öppna och inne i hallen finns det disco, PUKY-bana, ansiktsmålning med mera. Priset är 10 € per familj och det betalas med MobilePay eller kort i dörren. Caféet är också öppet, där bland annat hotdogs säljs.

Vappenparty på Oliver's Inn.

Tid: 30 april, 20.00

Plats: Oliver's Inn i Vasa

Värmen är på intågande och vad passar då bättre än att dansa in sommaren söndagen? Oliver's Inn öppnar sina dörrar klockan 20.

Vårsång med Wasa sångargille

Tid: 1 maj, 12–12.30

Plats: Stadshusets balkong

Wasa Sångargille välkomnar våren med traditionell första majsång från Stadshuset balkong.

Såna här skönheter kan du se på vägarna när veteranbilarna kör igång på första maj.

Vasa veteranbilssällskaps första maj-körning

Tid: 1 maj. Bilarna möts upp klockan 10–12 och startar 12.00.

Plats: Start från Prisma Liselund, Elementfabriksvägen 1, framgårdens bilparkering.

Körväg: Prisma – Kanalbrovägen – Gamla Vasa – Köpmansgatan – Roparnäsvägen - Sjukhemsgatan – Smedsbyvägen – Vasaesplanaden – Rådhusgatan mot simhallen – Strandlandsvägen – Krutkällarvägen – Roparnäsvägen – Sjukhemsgatan – Institutsgatan – Kvarngatan 18 till Bil- och Motormuseum.

Munkar och mjöd. Mums!

Ät gott i helgen

Sugen på något gott till Valborg? Marthaförbundet bjuder på goda recept på mjöd, struvor och munkar. Ännu hinner du bulla upp inför helgen.

Struvor

  • 4 ägg
  • 1 msk socker
  • ½ l mjölk
  • 8–9 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • Rybs- eller solrosolja
  • Florsocker
  • Vispa ägg och socker, tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulvret. Smeten skall gå att spritsa.
  • Hetta upp oljan, ringla av smeten genom en tratt fram och tillbaka i den heta oljan för att forma till struvan. Vänd struvan med en hålslev, då den är guldbrun på undre sidan. Ta upp med hålslev då den är färdig.
  • Låt struvan rinna av på hushållspapper och sikta florsocker över.

Passa på och ät gott i helgen.

Mjöd från Marthas kokbok

  • 1 citron
  • 8 l vatten
  • ½ kg socker
  • ½ kg farinsocker
  • 1 flaska öl
  • ¼ tsk jäst
  • russin
  • socker
  • Skala citronen med potatisskalare (ta bort kärnorna), pressa ur saften. Sätt socker, citronskal och saft i lämpligt kärl. Koka upp vattnet och häll det över.
  • Lös upp jästen med litet ljumt vatten och ölen, tillsätt den när blandningen svalnat.
  • Låt mjödet jäsa till följande dag i rumstemperatur.
  • Häll en tesked strösocker och några russin i rena flaskor. Sila mjödet och häll drycken i flaskorna. Slut flaskorna med skruvkork, men inte alldeles tätt så att allt extra tryck släpps ut. Låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn, flytta sedan flaskorna i kylen och slut korken tätt. Ifall trycket verkar hårt i flaskorna kan du skruva försiktigt på korkarna för att släppa ut lite av trycket i flaskan.
  • Låt mjödet stå rumsvarmt i ett dygn. Förvara det sedan kallt. Mjöden är redo att dricka när russinen stigit upp till ytan.

Marthaförbundet bjuder på goda recept inför valborgsmässoafton.

Surdegsmunkar

  • 1 ¼ dl aktiv vetesurdeg
  • 1 ¼ dl ljummen mjölk
  • 1 ägg
  • ½ dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5–5 ½ dl specialvetemjöl
  • 1 tsk
  • salt
  • 35 g rumsvarmt smör
  • Till fritering: 1 l rapsolja
    socker, sylt, choklad eller vaniljkräm
  • Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet och smöret till en deg. Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Täck degen med plast eller lägg i en bunke med lock och låt vila i en timme.
  • Knåda in saltet. Tillsätt smör lite i taget och knåda degen ordentligt under 10–15 minuter för hand eller med maskin i cirka 7 minuter. Lägg degen i en skål täckt med plast eller i en bunke med lock och låt den jäsa i en avstängd ugn med lampan på i cirka 1,5–2,5 h eller tills degen fördubblats i storlek.
  • Skär degen i cirka 25–30 bitar och rulla till små bollar. Platta lätt till bollarna och låt dem vila övertäckta på en lätt mjölad kökshandduk i cirka 20 minuter.
  • Fritering: Värm upp oljan till 180 grader och fritera 3–4 munkar i taget i cirka 2–3 minuter per sida. Om munkarna känns svåra att vända kan du platta till dem med handflatan innan du lägger dem i oljan.
  • Rulla de heta munkarna i socker.
  • Fyll munkarna med sylt, choklad eller vaniljkräm med hjälp av en spritspåse.

Surdegsmjöd

  • 2–3 citroner
  • 250 g farinsocker
  • 250 g socker
  • 4 l vatten
  • ½ tsk aktiv surdeg
  • russin
  • Skölj citronerna noggrant, skala av det gula skalet och pressa ur saften. Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull tillsammans med sockret, citronsaften och skalen. Låt koka på låg värme i 5–10 minuter. Låt mjödet svalna i cirka 20 minuter och häll sedan i resten av vattnet. När vätskan känns ljummen, blanda surdegen i en liten skvätt vatten och rör ner i mjödet.
  • Täck kastrullen med lock och låt mjödet jäsa i 1–2 dagar på ett lite varmare ställe (till exempel på ett ställe med golvvärme eller nära ett värmeelement). När mjödet visar tecken på aktivitet i form av lite bubblor kan mjödet tappas på flaska. Häll en tesked strösocker och några russin i rena flaskor. Plocka bort citronskalen och häll drycken i flaskorna. Slut flaskorna med skruvkork, men inte alldeles tätt så att allt extra tryck släpps ut. Låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn, flytta sedan flaskorna i kylen och slut korken tätt. Ifall trycket verkar hårt i flaskorna kan du skruva försiktigt på korkarna för att släppa ut lite av trycket i flaskan. Mjödet blir färdigt på ungefär en vecka i kylen. Du vet att mjödet är klart då russinen stigit till ytan.