Österbottens snyggaste lastbilar

Power truck show fyller 20 år i år och lockar besökare från alla håll och kanter. Utställningen är en av Nordens största med ungefär 600 utställda fordon. Den börjar på fredag och slutar med en ljusshow på lördagskvällen.

På Power Truck Show får man se många pigg-a och ovanliga detaljer.

Dessutom fortsätter festen för alla över 18 år hela natten lång med Powerpark power night, både fredag och lördag. Inte mindre än två ESC-representanter står på scen: Windows95man på fredag och Käärijä på lördag. Tut tut!

Powerpark, Kauhava, fredag 18–21, lördag 18–21.

Rör dig tryggt i trafiken
I väntan på att trafikparken i Metviken ska öppna kan man ju fila på kunskaperna i trafikvett. Då kommer ju familjeevenemanget "Liiku turvallisesti" väl till pass. Där får barnen bland annat lära sig om trafikbeteende på en bana med trampbilar. Trafikpoliserna Maltti och Valtti är också på plats. Dessutom kan man bekanta sig med flera idrottsföreningar och andra hobbyer.

Vasa ishall, lördag klockan 10–15.

Julia Sund har sått solrosor. Bilden är från i fjol när hon var 5 år.

Plocka en bukett solrosor

Sensommarens blickfångare är ändå solrosen, och nu blommar den. Det finns flera solrosfält med självplock och ett av dem finns i Munsmo, bara ett stenkast från Vasa. Där man får plocka på familjen Sunds fält och ge ett frivilligt bidrag till dottern Julias fotbollslag. Solfvägen 449.

Korsnäs ordnar festdag

Det blir både marknad och annat program på Lantdagen i Korsnäs kyrkby. Du kan passa på att fika och se på aktuell konstutställning, kika på bilutställning, träffa söta kaniner och rida på ponnyer. Och musik och sång förstås!

Museiområdet, lördag klockan 11–14.

Lia Larsson och Markoolio kommer på besök till Rangsby, Närpes, på lördag.

Partykväll i Fagerö

Lia Larsson och Markoolio uppträder i Fagerö folkpark och lovar en fantastisk show. Långväga gäster kan hoppa på partybussen som startar på tre orter: Kaskö, Lappfjärd och Jakobstad.

Lördag klockan 21.

Susanne Marins och Carla Fri beskriver sin föreställning som yvig, blomstrande och vild.

Vild föreställning

Susanne Marins och Carla Fri bjuder in till den interaktiva berättarföreställningen Vild, som de beskriver som yvig, blomstrande och – just det – vild. De framför sin egen musik, bjuder på "en stor dos humor" med inspiration från sina egna liv. För att försäkra sig om en plats kan man förhandsboka.

Konstverkstaden Malakta, Malax, lördag klockan 19.

Så här såg det ut på marknaden 2019.

Ta en tripp till Storkyro

Landa i 1700-talet en stund när det vankas traditionsenlig 1700-talsmarknad i byn. Marknaden börjar på fredag med kvällsmarknad och fortsätter hela helgen. Och psst! Precis som på den goda gamla tiden är det bra med lite kontanter på fickan.

Gamla kyrkans område, fredag klockan 16–20, lördag klockan 10–17 och söndag klockan 11–17.

Camilla Richardsson.

Heja på Camilla från tv-soffan

Ställ in sovmorgonen på söndag. För då är det dags för Camilla Richardsson från Vasa att ställa sig på startlinjen i damernas OS-maraton. Loppet kan du följa på exempelvis Yle Arenan.

Söndag klockan 9.

Fira Malaxdagen
Malax slogan lyder "Malax ligger rätt" och rätt lång är listan över programpunkter på Malaxdagen! Minigolf, hoppborgar, festtal, lotteri, ansiktsmålning, pyssel, barnteater med Alfons är bara några planerade aktiviteter. Samtidigt ordnas föreningsmässa med flera föreningar på plats.
Åminne, söndag klockan 13–17.

Det bjuds på kaffe och dopp på Värdsarvsdagen. Dessutom finns det möjlighet att köpa mat och dryck i Smuggler's Nest.

Styr mot Molpehällorna

För där firas Världsarvsdagen. Väl på plats får man en guidad tur längs vandringsleden och lyssna till livemusik. Det finns också möjlighet att både bada och basta. Arrangören påminner om att klä sig efter väder och för att ta sig ut måste man förboka transport.

Transport från Hamnvägen 38, söndag klockan 12–16.

Några tips i sommar-Vasa

  • Sommarfåren – har du bää-sökt dem än? De betar på fem ställen: Den konstgjorda ön i Sandviken, mittemot ruinerna i Gamla Vasa, i Äppelparken och på Passkäret i Gerby och Kyrkbacken i Lillkyro. Kom ihåg bara att röra dig lugnt i närheten av dem och inte gå in i hagen.
  • Se innebandyproffs i Vasa. På lördag drabbas IBK Dalen från Umeå och Seinäjoen Peliveljet samman i Vasa ishall och det utlovas en toppmatch. Matchen börjar klockan 18.
  • Graffitiutställning. Wasa Graffitilandia har öppet ännu hela augusti, så det gäller att passa på om man ännu inte besökt utställningen. Dörrarna står öppna tisdagar till söndagar klockan 12–16.

Till sist ett tips till fredagsmyset: vårrullar med tacofyllning. Hur gott låter inte det?